Carl Nielsen Tour køres søndag den 30. maj 2010
Det giver et medlem af KÆDEN lejlighed til at tænke sig lang tid tilbage,
Af Kai Hermansen, tidliger medlem af KÆDENs bestyrelse
I Fyens Stiftstidende mandag den 30. maj 1960 kunne man læse:
”De unges Cykelløb” i aften
Alt er nu klar til Fyens Stiftstidendes store ungdomscykelløb, der finder sted i aften, og som sædvanlig vil blive den festlige og traditionsrige Odense-begivenhed. Præcis kl. 18 skal alle deltagere være på plads i den store kortege på Gråbrødre Plads, og med løbets mastere, seksdagesrytterne Kay Werner, Palle Lykke og Bendy Pedersen kører det store felt ud til start stedet i Nr. Lyndelse…..
Artiklen fortsatte med at sætte forventningerne op til dette drengecykelløb for drenge mellem 14 og 18 år i to aldersklasser. Licensryttere måtte ikke deltage. På samme side var der omtale af søndagens licenscykelløb, Gluten Flour-landevejsløbet arrangeret af Fyns Cykel Ring. Der kunne man i resultaterne og præmielisten finde en Ebbe Grundtvig, der som 15-årig kunne få præmie i juniorklassen, hvor ryttere op til 18 år kørte 30 km enkeltstart. Ebbe deltog i cykelløbet i sin blå klubtrøje, også dengang.
De unges cykelløb 1960.
Den stærke gruppe
Og så kom som nogle af de sidste nr. 43-44-45 i fantastisk tempo, bedre end noget tidligere felt, i hvert fald i ældste klasse. De kørte så glimrende, at der ikke var andet at gøre end at vende vognen og følge dem indefter.
Ih, for en kørsel. Det var vinderen Kai Hermansens felt, vi her var i baghjulene på, og alle tre kørte på gode cykler. Langsomt blev det tydeligt, at Hermansen tog den største part af slæbet, men nr. 45 Knud Møller Larsen, Odense gik dog i teten i korte perioder. Lidt mere kneb det for den tætte slider nr. 44 Mogens Grønning, Højrup, men først i Stenløsekrydset, ikke langt fra målet, blev han afgørende distanceret.
Og så kom opløbet, hvor Knud Møller Larsen gik op på siden af Kai Hermansen. Skulle han sejre, ville han være den mest spurtstærke, det var det brændende spørgsmål, om Hermansen atter i år skulle nøjes med andenpladsen, men ned ad bakke det sidste stykke vej var han den stærkeste. Det var retfærdigheden, der sejrede, han havde taget størsteparten af slæbet, men der var bestemt intet unfair i Knud Møller Larsens kørsel. Sådan er det i al spurt, den, der har kræfter i behold i opløbet, har lov at tage sin chance.
Stor præstation
Men Kai Hermansens præstation var den største. Da han fuldstændig udpumpet var kommet af cyklen og stod og gispede efter luft, lænet op til en bagagevogn, fornam man, at her stod en sportsmand, der ejede evnen til at bide tænderne sammen og give hver en smule, han havde i sig.
Og artiklen fortsætter med ord som ”triumf” og ”ærefuld”. Der blev ikke gasset for lidt op; men det var jo også avisens eget arrangement, så den fik derudaf med blytyper og tryksværte som var det et olympisk mesterskab. Interviewet var skrevet som en overordentlig høflig samtale: ”Cykler De, fordi det er sjovt, eller fordi det er sundt?” Det foregik mere afslappet end det blev skrevet. Da alle var kommet i mål, og resultatet var kendt, ville man lave præmieoverrækkelse og æresrunde på Sejerskovsvej; men det ivrige publikum kunne ikke holdes tilbage, så præmierne blev uddelt i restaurant Skoven med tilhørende æresrunde. Det var svært på de bonede gulve.
Og så kører vi Carl Nielsen Tour på selve 50-årsdagen for KÆDENs ældste medlems sidste sejr i et cykelløb.
Af med den rød-hvide trøje i skolens farver – og på med en ren
Holdt den?
Bedste tid?
Det lettede!
Tak – tak!
Hvor mange autografer skal jeg skrive?
Er der ingen der hjælper mig?
Blev Kay Werner aldrig træt af at ha´ ham Kai hængende på sig?
Billeder fra Fyns Pressefoto, Odense Stadsarkiv.